Campus Safety Facility, Georgia Institute of Technology - Atlanta, GA

The project represents a new $10.5 million, 30,000-square-foot state of the art law enforcement headquarters for the Georgia Institute of Technology Police Department. This new Campus Safety Facility is the gateway and anchor to the northwest edge of the urban campus. It consolidates space from five different obsolete buildings across campus. Bringing these units together into a single facility now allows more effective public safety for patrolling the campus, enhances communications and collaborate internally and with the campus student body with the ultimate mission to maintain a safe and secure urban campus environment in downtown Atlanta. The new facility monitors over 1,700 security cameras, duress stations in its Communication Center. The facility incorporates the student programs into its operation by having student video technicians working with trained dispatchers and sponsoring student research space related to public safety and law enforcement.

The site design includes consideration for the future Atlanta Streetcar Corridor on 10th Street. Parking is provided for the campus body and visitors. The police have a secured access parking area as well as an underground special vehicle and storage for patrol bikes, motorcycles and Segway’s.

The project includes design to the Commission on Accreditation for Law Enforcement Agencies (CALEA) standards.

The Program includes:

  • Public Entry
  • Secured Public Reception Lobby and Interview Area
  • Police Patrol Roll Call & Break Area
  • Emergency Operations Center / Multi-Purpose Training
  • Call Taking-911 Center
  • Fire Arms Simulator
  • Weapons Armory
  • K-9 Expanded Program
  • Fitness Center
  • Student Research Lab
  • Lockers / Showers / Restrooms
  • Chief and Administration Office Areas
  • Emergency Preparedness Office & Operations
  • Property Storage
  • Forensics Lab & Storage
  • Evidence Storage
  • Criminal Investigation Division (CID) Office Area
  • Private/Secured Interview Rooms

Sustainable, building optimization goals are incorporated into the building design and compliments the implementation of Georgia Techs landscape ecosystem adjacent to the project.

The site and building design followed building systems efficiency guidelines of ASHRAE 90.1, 189.1 and Georgia Peach/Energy Code. The facility was also designed to achieve WELL Certification. WELL is a performance-based system for measuring, certifying, and monitoring features of the built environment that impact human health and wellbeing, through air, water, nourishment, light, fitness, comfort, and mind.

 

Related Projects

Related News

Pond announces new Associates

Pond, an industry leader in planning, architecture, engineering and construction services, is proud to recognize individuals who demonstrate extensive knowledge in their respective fields with promotions to Associate. These individuals are leaders in their industries...

Pin It on Pinterest